Å undervurdere viktigheten av samarbeid kan koste deg dyrt

Å undervurdere viktigheten av samarbeid kan koste deg dyrt

Endringsprosesser handler ikke bare om å introdusere ny teknologi eller omstrukturere avdelinger. Det handler om mennesker - og mer spesifikt, hvordan de samarbeider og jobber som et team. Av Siri Tordal Norman - Konsulent

I dagens dynamiske forretningslandskap er organisatoriske endringer ofte et nødvendig trinn for å sikre selskapets suksess. Som ordtaket sier: «endring er den eneste konstanten». Å undervurdere viktigheten av samarbeid er en alvorlig feil, en som kan føre til katastrofale konsekvenser for organisasjonen.

Kraften av kollektiv intelligens

Selv den mest kompetente enkeltpersonen kan ikke matche den kollektive kraften av et mangfoldig team. Når vi samarbeider kombinerer vi varierte erfaringer, perspektiver og kunnskap. Dette skaper ikke bare verdi, men kan oss resultere i banebrytende løsninger som ellers ville vært oversett.

Å bygge bro mellom strategi og utførelse

En godt gjennomtenkt strategi er bare så god som dens utførelse. Samarbeid sikrer enhetlig forståelse og retning. Når ansatte jobber sammen, kan de rette opp uoverensstemmelser, ta opp bekymringer i sanntid og sørge for at strategien blir implementert på en effektiv måte. Uten dette nivået av samhandling, øker sjansene for misforståelser eller feiljusteringer betydelig.

Skape forståelse og minimere motstand

Endring møter ofte motstand. En av de primære årsakene til motstand er mangel på forståelse eller en følelse av å bli utelatt fra beslutningsprosessen. Når ansatte involveres i diskusjoner om organisatorisk endring, er det mer sannsynlig at de forstår dens viktighet og kjøpe inn i visjonen. Dette reduserer ikke bare motstand, men kan også transformere potensielle skeptikere til forkjempere for initiativet.

Felles ansvar og eierskap

Organisatorisk endring er en betydelig oppgave, og dens vekt bør ikke falle på en enkelt avdeling eller individ. Gjennom samarbeid deles ansvaret, noe som fører til et mer investert team. Når alle bidrar til og støtter endringen, er det mer sannsynlige at den vil få fotfeste.

Et godt eksempel på hvordan dette fungerer i praksis er vårt prosjekt for Equinor hvor formålet var å revitalisere deres obligatoriske HMS-kurs. Hovedfokuset har nå skiftet til viktigheten av samhandling, som danner grunnlaget for sikker drift og arbeid.

Gjennom samhandling på alle nivåer i organisasjonen – og mellom alle ledd – skal selskapet sikre risikovurdering, tilrettelegging, læring og forbedring, og effektiv styring, som videre vil føre til null skade.

Les mer om prosjektet her.

Bedre moral og forpliktelse

Endringsprosessen kan være skremmende. Men sammen er vi sterkere. Å feire de små seierne, tilby støtte i utfordringer, og god kommunikasjon kan øke moralen. Team som jobber effektivt sammen utvikler tettere bånd og forpliktelse, ikke bare til oppgaven, men også til de organisatoriske målene.

Tilpasningsdyktighet

Endring bringer som regel overraskelser. Godt fungerende team, hvor deres ferdigheter og egenskaper komplimenterer hverandre, er bedre rustet til å møte og overvinne utfordringer. I stedet for å se utfordringer som tilbakeslag, ser gode team dem som problemer som kan løses kollektivt.

Til slutt, mens de tekniske aspektene ved organisatorisk endring er kritiske, er det menneskene og hvordan de jobber sammen som ofte bestemmer utfallet. Et team som forstår verdien av godt samarbeid vil ikke bare håndtere endringer bedre, men vil også komme ut av prosessen som en mer robust og innovativ enhet. For bedrifter som ser mot fremtiden, er det avgjørende å sette samarbeid i sentrum for sin endringsstrategi. Når organisasjoner planlegger endring, må de plassere samarbeid som viktigste kriterium. Hvis ikke risikerer de å miste alt de har jobbet så hardt for å oppnå.