Operation New Energy

Operation New Energy

Takten i det grønne skiftet skyter fart. Alle land, og oss menneskene i dem, må gjøre store endringer for å nå krevende mål. Kraftforbruket øker i voldsomt tempo, samtidig som de fossile kraftkildene skal fases ut. Hvordan skal vi klare å sikre nok energi med fornybare energikilder?

Heldigvis er fremskrittene store, og det investeres voldsomt i innovasjon og utvikling innen blant annet sol, vind, vann og hydrogen. President Biden annonserte f.eks. denne uken at USA planlegger å etablere vindfarmer langs hele kystlinjen sin – med auksjoner som starter i 2025. 

Gamification i læring

Vi har hatt det privilegium å jobbe med Equinor på svært mange ulike prosjekter opp gjennom årene, men noe av det aller morsomste har vært simuleringsspillene vi har laget, og som har blitt brukt til å lære om strategi, feltutvikling og verdikjede, men også som rekrutteringsverktøy for å vise på en engasjerende måte hva man faktisk jobber med i Equinor. Og i de årene vi har samarbeidet har selskapet gått fra et rent olje og gasselskap, til et energiselskap. Og i prosjektet vi jobber med nå handler alt om fornybar energi og havvind!

Nye måter å jobbe på  krever ny kompetanse

Det er store forskjeller mellom det å drive business innen vind og det å drive med olje og gass. Å tjene penger på vindkraft handler om marginer, og en helt annen forståelse av hvordan markedene fungerer. Olje og gass kan pumpes opp, lagres og shippes rundt i verden, vindkraft produseres lokalt og må brukes fortløpende. Og hva med lokale støtteordninger, eller den langsiktig renta? Eller hva om det blir vindstille i lengre perioder? 

Simulering av vindkraftbusinessen

I høst har vi kjørt to piloter av ONE sammen med Equinor.

I Operation New Energy skal deltakerne bygge opp hvert sitt havvindselskap. Med fem milliarder dollar som startkapital skal hvert lag konkurrere om å bygge det mest verdifulle selskapet over en periode på 28 år. Lagene må diskutere investeringsstrategi, simulere porteføljesammensetting, planlegge prosjektstart, pris på havområder, offtake (planer for salg av strøm), finansiering m.m. Hva skjer om prisene faller, rentene øker, prosjektet blir forsinket, det blir råvaremangel, politiske regimer erstattes? Når selger du deg ned eller ut? Når ser du at andre lag er i trøbbel og kan gjøre en god deal!?

Vi gleder oss til å ferdigstille spillet utover høsten. Og vi gleder oss til å rulle dette ut slik at så mange som mulig kan lære havvindbusinessen på en engasjerende og morsom måte – med høy puls og hard konkurranse. Mye energi rett og slett!